Do Alp bez cestovního pojištění? Chřipka vás může vyjít na deset tisíc, zlomená ruka na dvacet

Zlomené ruce, přetrhané vazy v koleni, různé pohmožděniny, ale i chřipka nebo srážka s lyžařem. Pokud se někdo rozhodne odjet na hory do zahraničí a vůbec se nepojistit, pak si neuvědomuje, že náklady, které by mohl platit, nejsou vůbec malé. Lidé navíc často podceňují pojištění odpovědnosti. U odpovědnosti za způsobené škody, především při srážce lyžařů, pak může jít až o statisícové částky.

Zatímco v Česku lyžařská sezóna pořádně nezačala, v zahraničí už nedočkaví sjezdaři zkoušejí první sníh. Kartička české zdravotní pojišťovny sice zajistí v EU právo na ošetření, ceny jednotlivých zdravotnických úkonů mohou být však nepříjemným překvapením.

„Mezi nejčastější zimní úrazy patří poranění horních končetin (průměrně v přepočtu za 24.700 Kč), poranění měkkých tkání kolene (cca 23.500 Kč) a pohmožděniny a odřeniny (cca 11.000 Kč). Jde ale pouze o průměrné náklady za ošetření. Ceny urgentních ortopedických operací se pohybují kolem 10.000 EUR,“ říká vedoucí cestovního pojištění Jana Slavíková.

Během zimních měsíců se ale však klientům Allianz pojišťovny nevyhýbají ani virózy a nachlazení. U zánětu sluchovodu se průměrné náklady vyšplhají na 11.000 Kč, bolesti zubů přibližně na 10.000 Kč a ostatní virová a bakteriální onemocnění se pohybují okolo 9.200 Kč.

V průběhu zimní sezóny od ledna do března 2016 Allianz pojišťovna zorganizovala celkem 48 repatriací klientů do České republiky. Stále populárnější jsou v zimních měsících také exotické destinace, kde se lidé setkávají nejen s různými zraněními, ale často také se zažívacími potížemi.