Co dělat v případě, když Vám ukradnou auto?

V roce 2015 bylo v České republice odcizeno 6292 aut. (zdroj: www.mvcr.cz) Z toho téměř polovina byla značky Škoda. Ke svému majiteli se zpět dostalo pouze každé páté odcizené vozidlo. Častější jsou krádeže v Brně než na vesnici nebo menších městech. Co dělat v případě, že Vás tato nemilá zkušenost postihne?

Pokud přijdete na parkovací místo, kde jste své auto zanechali a je prázdné, nejdříve zavolejte na policii a ověřte si, zda-li Vaše auto nebylo odtaženo. Obyvatelé Brna mají tuto zkušenost nejčastěji s blokovým čištěním. V případě, že zjistíte, že Vaše vozidlo skutečně odtaženo nebylo, nahlaste krádež.

Na policii si sebou vezměte občanský průkaz, technický průkaz, zelenou kartu a osvědčení o registraci vozidla.

Rovněž krádež nahlaste své pojišťovně, u které máte sjednáno povinné ručení, případně i havarijní pojištění. Pojištění proti krádeži lze připojistit i u povinného ručení již za pár stokorun ročně.

V případě nenalezení vozidla do několika týdnů, Vám policie vyhotoví protokol „Usnesení o odložené věci“. Ten poté předložíte odboru dopravy a vozidlo odhlásíte. Dále tento protokol zaneste do své pojišťovny, která Vám vrátí přeplatek z povinného ručení, případně i havarijního pojištění.

Pokud máte vozidlo proti krádeži pojištěno, nahlaste pojistnou událost telefonicky, na pobočce nebo na internetu.

Spočítejte si i Vy během 5 minut, kolik by Vás stálo sjednání připojištění odcizení vozidla. VÍCE ZDE.